DNI ZDROWEJ ŻYWNOŚCI

    Jak zachować zdrowie, piękną cerę i zgrabną sylwetkę? Ten problem nurtuje wszystkich nastolatków. Czy naprawdę trzeba się odchudzać, a może wystarczy, tak naprawdę, wiedzieć jak należy prawidłowo się odżywiać? 13 i 20 marca 2015 roku uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum, pod kierownictwem koordynatora nauczyciela zajęć technicznych pana Albina Piątasa, zorganizowali w naszej szkole „Dni Zdrowej Żywności”. Były to działania w ramach realizacji projektu „Żyj smacznie i zdrowo”. Uczniowie i nauczyciel przygotowali zdrowe przekąski- marchew, sałatę, jabłko, gruszkę, dodatkowo soki z marchwi i pomidorów. Zdrowe przekąski to alternatywa dla słodyczy. Chyba nikt z nas nie ma wątpliwości, że słodycze mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Powodują gwałtowny wzrost glukozy, który potem szybko spada. Zatem przekonanie, że zjedzenie batonika pomoże nam pokonać zmęczenie, jest złudne, ponieważ wraz ze spadkiem glukozy pojawia się uczucie senności. Słodycze to wyłącznie chwilowy zastrzyk energii. Warto więc zastąpić wysokokaloryczne słodycze zdrowymi przekąskami. Wszyscy uczestnicy wypowiadali się o akcji bardzo pozytywnie.
„Dzień Zdrowej Żywności” był nie tylko ciekawy i pouczający, ale też miał atrakcyjną formę. Wiele dziewczyn odetchnęło z ulgą, że wcale nie muszą się głodzić, bo wystarczy wiedzieć co jeść, aby pięknie i zdrowo wyglądać…
Tekst i zdjęcia: Albin Piątas

szkola szkola

szkola szkola

szkola szkola





    Nasza szkoła po raz pierwszy bierze udział w programie edukacyjnym : „Żyj smacznie i zdrowo” , który jest organizowany przez markę Winiary oraz Federację Polskich Banków Żywności od 2010 roku.
    W programie uczestniczą klasy I i II Gimnazjum ZET oraz II i III Gimnazjum ZET. Program ma zachęcać uczniów do zdrowego i smacznego odżywiania, kształtować wśród nich postawę szacunku do żywności, dzielenia się nią z innymi oraz ograniczania marnowania jedzenia.
    Treści programu realizowane są na lekcjach techniki w/w klasach, które prowadzi Pani Adriana Zankowicz. Gimnazjaliści uczą się stosowania prostych zasad, które korzystnie wpływają na ich zdrowie i samopoczucie, a także na środowisko. Na lekcjach uczą się przygotowywać pożywne i smaczne posiłki oraz dowiadują się jak je przygotować samemu. Dowiadują się również jak prawidłowo przechowywać produkty oraz jak kupować z głową i nie marnować żywności.
    Program „Żyj smacznie i zdrowo” to też m.in. tematyka poświęcona : wodzie, błonnikowi, warzywom i owocom, mleku, rybom, wielkościom porcji, kaloriom, ruchowi, posiłkom w ciągu całego dnia, komponowaniu jadłospisu itd.
    W ramach programu organizowano wyjścia do sklepów spożywczych, w których uczniowie mogli porównywać ceny wybranych produktów, zapoznać się z asortymentem ale i także odszukać potrzebne produkty.
    Program wyposażył obie klasy w plansze edukacyjne ,w książeczki kucharskie oraz płytę CD z ciekawymi filmami dotyczącymi programu.
Opracowała : A. Zankowicz

szkola szkola